onsdag 8 augusti 2012

I år har vi..

..planterat Fläder i vår trädgård, inte mindre än 2st.Sambucus nigra blev det. Kanske var att ta i eftersom dom blir rätt stora! Upp till 8m. Men personligen gillar jag att ha flera av samma, vare sig det gäller träd, buskar eller perenner. Känns mer enhetligt då! Dessutom blommar dom ju fantastiskt vackert och så ÄLSKAR vi flädersaft! I väntan på våra egna blommar har jag varit och "tiggt" till mig ett gäng av min goa vän Frida.. Så då blev det en omgång saft. Receptet har jag fått av svärmor och jag tycker den blir jättegod! Testa själv vet ja!

Mariannes fläderblomsaft
20-30st blommor
3msk citronsyra
3st ekologiska citroner
2l. Strösocker
2l. Kokande vatten

Skölj blomklasarna och skiva citronerna. Lägg i en plasthink. Strö över citronsyra och socker. Häll på kokande vatten och rör försiktigt till sockret löst sig. Täck över och låt stå kallt i 5dygn. Rör om ett par ggr under tiden. Sila saften noga. Saften är ej så hållbar, förvara därför bara flaskan du använder just nu i kylen och resterande i frysen. Servera gärna med några isbitar, blir ännu godare då!!

Hittade ett danskt talesätt som översätts såhär -Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.

Lycka till! Kram/Amanda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar