söndag 5 februari 2012

En tillbakablick på..

..på odlingsåret 2011, fick ju som ni kanske kommer ihåg låna ett växthus av odlingsentusiasten David. Med tillgång till ett växthus så blir ju möjligheterna oändligt mycket större och jag satte igång att odla en hel del perenner, sommarblommor och grönsaksplantor. Försöker nu påminna mig själv om ATT lika kul som det är, lika slitsamt kan det vara. Känner dock bara LUST när jag ser bilderna på små växter som väntar på att skolas..
OCH ännu mer LUST när man ser redan färdigskolade plantor i små tidningskrukor, som jag tillverkat själv med hjälp av KRUKMAKAREN från Runåbergs.


Sitter just nu som bäst och håller på med en (läs tre..) lista på fröer som skall beställas inför den här säsongen. LISTAN för vad som skall beställas till VÄXTHUSET är nu färdig och jag tänkte dela med mig av den till er.


FRÖER VÄXTHUS
Busktomat- Sub arctic plenty 7235
Tomat-Brandywine 7385
Tomat-Black sweet cherry 7455
Tomat-Gelbe dattelwein 7465
Gurka-Supersett 3140
Citronbasilika-K 140
Grekisk basilika-K170 (Hoppas på att detta är en klotbasilika!)
Grekisk oregano-K485
Chili-Hot lemon 7150
Röd malabarspenat-1355

Nästan alla dessa sorter är helt nya för mig så jag kan inte gå i god för att alla är odlingsvärda.. har dock läst på lite om dom och min förhoppning är att jag valt bra grejer! MEN något jag odlade förra säsongen var Citronbasilikan, så god och lättodlad! Anledningen till att jag även väljer att odla Busktomat i växthuset är för att ena sidan består av en bänk där jag skolar plantor på våren och som jag sedan ställer STORA krukor på och odlar just busktomater i. I bäddarna har jag istället höga sorter som kräver uppbindning. Tänk på att ändra om i växthuset så mycket det går och odla inte samma saker på samma plats flera år i rad, då minskar du risken för sjukdomar markant. Röd malabarspenat är också en "sak" jag provat tidigare, men ska nog villigt erkänna att den är främst vacker! I växthuset kommer även att odlas Kryddtagetes, som jag tog eget frö av förra säsongen. Det kommer även att finnas krukor med Pepparmynta, för att avskräcka eventuella skadedjur.


Fröerna beställer jag på http://www.runabergsfroer.se/ och har främst valt ekofrö.
Hoppas jag kan väcka odlarlusten i dig! /Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar