söndag 5 juni 2011

Om växterna som..

..odlats i mitt växthus i år och vad jag använt mig av. Allt har självklart odlats giftfritt och i riktigt bra jord (E-jord från hasselfors garden, vilket är en Krav-certifierad jord). Krukorna har jag i möjligaste mån gjort själv av tidningspapper. Mycket av fröerna är köpta från Runåbergsfröer men också frå andra leverantörer som t.ex. weibulls.


Mejla mig gärna om ni undrar över något! amanda.bengtsson@spray.se


Kronärtskocka


Imperial starEn av de snabbaste kronärtskockorna. De kraftiga plantorna, som blir ca. en meter, ger 5-8 något högbyggda skockor med en diameter på 7-10 cm. Imperial Star är en ny, modern sort med matiga skockor.Vattenmelon
Går bra att odla i kruka.Placera i soligt läge eller i växthus.

Fingerborgsblomma
Digitalis purpurea
Fingerborgsblomman tillhör Lejongapsfamiljen. Den är tvåårig och blommar andra året. Men har du en gång haft den i trädgården förökar den sig gärna själv. Detta är en gammal ståtlig medicinalväxt med stora, vackra blommor i vitt, rosa och cerise. Den används fortfarande idag i ett flertal läkemedel för hjärtat. Fingerborgsblomman vill ha dränerad, relativt fuktig jord (men funkar i de flesta lägen)Mycket vinterhärdig. Höjd 120 cm. Blommar juni-juli. Giftig.

Blauhilde
Purpurstörböna


En klättrande skönhet i mörkgrönt och violett. Både blommor och baljor är kraftigt violetta. Baljorna blir 20-23 cm långa och är rundovala i genomskärning. Är medelsen i sin mognad, men hinner trots det ge en mycket bra skörd i en stor del av landet. Purpurbönor har visat sig mindre känsliga för dåligt ”bönväder” vilket är skönt om vi får en regnig sommar.

Dragon Langerie
Phaseolus vulgaris


Draktunga. Ovanlig och mycket vacker vaxböna från Holland. De kompakta och stadiga plantorna ger massor av långa, plattrunda, trådfria baljor. De är läckert grädd-gula med purpurfärgade fläckar och tigerränder, som försvinner vid tillagning. Skörda ofta och njut baljorna färska eller lätt kokta. Dragon Langerie är en gammal sort som behåller sin plats som en av de absolut godaste. Resistent mot bönrost.

Stockros
Alcea rosea

En majestätisk, 2-3m hög växt som prytt europeiska trädgårdar sedan 1500-talet både i ”slott och koja”. Placera den soligt och varmt. Blommar i juli-september. En tvåårig växt som blommar andra året. Självsår sig gärna där den trivs.

Jättedaggkåpa
Alchemilla mollis


Tålig perenn som klarar de flesta lägen. Blommar med skira limegröna blommor. Bra som marktäckare eller kantväxt. I gamla tider trodde man att droppen i bladet speglade det himmelska ljuset och att det var älvornas dryck. Det var förklaringen till att droppen försvann under dagen.

Squash
Gold Rush, Black beauty, Diamant

Sommarsquash är en tidig, buskliknande planta, som producerar mängder av ny frukt så längede skördas. Går bra att odla i kruka. Sätter du den på friland ska du ha 40-80 cm mellan planorna och 90-130 cm mellan raderna. Efetrsom den ger så hög avkastning är den mycket odlingsvärd!


Busktomat


BalkonzauberUtmärkt kompakt och låg sort för kruka på balkong, altan eller friland. Tomaterna blir medelstora, söta och smakrika. Tjuvas ej! Ruska lätt på blomklasen så gynnas fruktsättningen.

Mangold


Orange fantasia, Bright yellowMangold är en tvåårig växt i familjen mållväxter. Den har samma härstamning som våra odlade betor, en strandväxande bladbeta och odlades långt innan roten utvecklats till något ätbart. De äldsta fynden är minst 4000 år och hos greker och romare var den mycket vanlig.

Mangold är mycket lättodlad, men vill helst växa i en djup, mullrik och välgödslad jord. Gärna i närheten av buskbönor, lök, kål(rabbi), men inte störbönor och senap. Du kan även med fördel odla den i kruka då den har mycket dekorativa blad. Mangoldens späda blad används i sallad och de grövre bladen som spenat. Den kan skördas långt in på hösten och även frysas efter förvällning.PionvallmoLilac pompom (bilden) och Papaver soniferum (vit)Pionvallmon har sitt ursprung i medelhavsområdet och är mycket dekorativ med stora tätt fyllda pionliknande blommor. Pionvallmon har odlats sedan 1600-talet. Ett gammalt svenskt namn är Vallmorosor. Självsår sig gärna där den trivs. Den vill gärna stå i ett soligt läge. Blommar juli-september.


IrisEnligt den grekiska mytologin använde regnbågsgudinnan Iris regnbågen mellan himmel och jord. Regnbågens färger fastnade på hennes fötter och i gudinnans fotspår växte det upp blommor i regnbågens alla färger. Så berättar den grekiska gudasagan om Iris, som tillhör våra äldsta trädgårdsväxter. Det finns omkring 300 olika arter av Iris i världen. Denna sort är lättodlad och härdig.

Läkemalva
Althaea officinalis

Denna vackra tåliga perenn användes främst mot ont i halsen, men också mot andra krämpor. Man gurglade sig med ett munvatten av malvan vid luftvägsinflammationer och hosta. Halstabletter framställda av malvans rot, arabiskt gummi och socker användes vid halsont och hosta. Malvan användes också som såromslag. Rötterna används till att göra ett sött skumgodis kallat "marshmallows" och detta namn går läkemalvan under i England. Både blad och skott kan blandas i sallader. Malvan växer på samma sätt som stockrosor med en hög stängel klädd med blad och blommor. Läkemalvan trivs allra bäst i fuktig jord. Full sol. Höjd 60-130 cm. Blommar augusti – oktober. Du kanske även känner igen den under namnet Altearot eller Bismalva.


Pepparmynta
Mentha piperitaMyntan är en av de mest använda örterna för att förbättra matspjälkningen och minska bildandet av gaser. Bra om man känner sig däst efter en stor måltid. Mintkakan efter middagen kan alltså ätas med gott samvete.
Pepparmynta är mycket gott att göra örtte av, i synnerhet i kombination med citronmeliss. Den är en vanlig krydda i lammrätter. Pepparmyntan är stimulerande till sin karaktär och sägs vara bra för dem som är blyga eller tar livet för allvarligt.Doften av pepparmynta verkar avskräckande mot skadedjur. Bladen kan användas färska eller torkas på varm, mörk och luftig plats. Den blir 30 till 70 centimeter hög och blommar från juli till september med rosalila blommor.


Citronmeliss
Melissa officinalisHjärtans fröjd är en äldre benämning på citronmeliss som antyder dess medicinska verkan. Den kan bl.a. användas vid nervösa hjärtklappningar, lättare depressioner eller vid insomningssvårigheter på grund av sin lugnande verkan. Idag används cironmelissen främst som dekoration på bakverk. Den är perenn vilket betyder att den kommer tillbaka år från år. Ett måste i kryddlandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar