tisdag 29 mars 2011

Man blir varm i hjärtat..

..av att gå på upptäcktsfärd i trädgården så här års. Små, små saker som att tulpanerna jag satte i höstas börjar titta upp gör att man ler! När solen tittar fram har jag passat på att rensa bort visset och klippa ner olika växter med behov av beskärning.

Lavendel tycker jag blir snyggare om man klipper ganska hårt på våren. Annat som fått sig en omgång av sekatören är Syrenhortensior, äppelträd och även mina Klematis, men där måste man ha lite koll på vad för typ av Klematis man har. Mina är sorter som blommar på årsskotten och dessa kan beskäras 20cm över marken. Har du sorter som däremot blommar på fjolårskotten och klipper ner dessa blir du utan blommor i år. Men ibland kan det behövas en föryngring även av dessa (när det blir kalt nertill och risigt upptill). Anledningen till att jag klippt ner mina är att dom är relativt nyplanterade allihopa och jag vill få dom buskiga och fina från början.


Nu väntar jag bara på att björkarna skall få "musöron" så jag kan gå på rosorna..

Träd du skall låta bli såhär års är t.ex. plommon och körsbär med risk för gummiflöde. Men jag har inte kunnat låta bli att norpa några kvistar på körsbärsträdet för lite försmak av våren inomhus..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar